Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Εμείς είμαστε η βάρκα!

http://fouit.gr/wp-content/uploads/2013/11/egw-eimai-h-varka.jpg
Ο κύριος Κόινερ διέσχιζε μια κοιλάδα, όταν έξαφνα πρόσεξε πως πατούσε στα νερά.
Και τότε κατάλαβε πως η κοιλάδα του ήταν στην πραγματικότητα ένα θαλάσσιος βραχίονας, και πως πλησίαζε η ώρα της πλημμυρίδας.
Σταμάτησε, λοιπόν, κοιτάζοντας γύρω του μήπως δει καμιά βάρκα, κι όσο κράτησε η ελπίδα του για τη βάρκα, δεν έκανε βήμα.
Και καθώς η βάρκα δε φαινόταν πουθενά, εγκατέλειψε την πρώτη ελπίδα, κι άρχισε να ελπίζει πως το νερό δεν θα ανέβαινε άλλο. Μα όταν το νερό του έφτασε ως το σαγόνι, εγκατέλειψε κι αυτή την ελπίδα και κολύμπησε.
Είχε καταλάβει, επιτέλους, πως αυτός ήταν η βάρκα.
Μ. Μπρεχτ- Ιστορίες του κυρίου Κόινερ

Γκολάν: Ανακαλύφθηκε σπάνια αρχαιοελληνική μάσκα

Η μάσκα βρέθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο εθνικό πάρκο Susita στο Golan, ανατολικά της θάλασσας της Γαλιλαίας. Η Susita, ήταν γνωστή με το λατινικό όνομα Ίππος και καταστράφηκε από σεισμό το 749 μ. Χ. Ο Πάνας ήταν ο θεός του ανέμου, των βοσκών, της φύσης, του κυνηγιού και σύντροφος των νυμφών. » Οι γιορτές προς τιμήν των θεών των βοσκών και της φύσης συχνά γίνονταν στη φύση και περιελάμβαναν αλκοόλ, θυσίες και εκστατικές τελετουργίες» δηλώνει ο επικεφαλής της αρχαιολογικής ομάδας Michael Eisenberg. Η μάσκα φτιάχτηκε μεταξύ του 1ου αιώνα π.Χ. και του 2ου αιώνα μ.Χ. «Μάσκες τέτοιου μεγέθους, μεγαλύτερες δηλαδή από το ανθρώπινο κεφάλι, είναι εξαιρετικά σπάνιες και συνήθως δεν αναπαριστούν αρχαίους Έλληνες ή Ρωμαϊκές μυθολογικές φιγούρες» συμπληρώνει ο καθηγητής.
www.ellines.com

Επιστρέφονται στην Εκκλησία Κύπρου τοιχογραφίες του 9ου και 15ου αι.

Ο Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος, εκπρόσωπος της Εκκλησίας Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ χαρακτήρισε την απόφαση σημαντική και υπενθύμισε ότι με προγενέστερη απόφαση του Εφετείου το 2013 επαναπατρίστηκαν στην Κύπρο 173 έργα εκκλησιαστικής τέχνης, που είχαν συληθεί από ναούς και μονές στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.