Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Απογοήτευση Ξυδάκη για την κλειστή συλλογή αγγείων στο Αρχαιολογικό Λόγω έλλειψης προσωπικού και κόντρα στην ανάπτυξη και τον πολιτισμό

Απογοήτευση Ξυδάκη για την κλειστή συλλογή αγγείων στο Αρχαιολογικό
Δύο εβδομάδες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης. επισκέφθηκε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.Όπως μας πληροφορεί ο Μικροπολιτικός των Νέων, επί δύο ώρες και συνοδευόμενος από συνεργάτες του και τη διευθύντρια του μουσείου Μαρία Λαγογιάννη επισκέφθηκε από τα εργαστήρια και τις αποθήκες έως το πωλητήριο και το καφέ ώστε να διαπιστώσει τι συμβαίνει στο μεγαλύτερο μουσείο της χώρας.Ο κ. Ξυδάκης εμφανίστηκε γοητευμένος από την αθέατη όψη του μουσείου, δηλαδή τις αποθήκες και τα εργαστήρια.Ωστόσο εκείνο που προκάλεσε απογοήτευση ήταν οι αίθουσες με τη συλλογή των αγγείων που παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού.
http://www.tovima.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Νίκος Ξυδάκης: «Ο Πολιτισμός δεν κατοικεί μόνο στα μουσεία»

ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΚΡΗΤΗΣ Το χωριό που δεν καπνίζει κανείς

Το μόνο που μπορεί να δει κανείς να καπνίζει σε αυτό το χωριό είναι οι καμινάδες των τζακιών. Πρόκειται ίσως για το μοναδικό μέρος στην Ελλάδα που το τσιγάρο είναι μια άγνωστη σχεδόν λέξη, καθώςκανείς από τους κατοίκους δεν καπνίζει.
Το χωριό που δεν καπνίζει κανείς
Ο λόγος για το χωριό Σκοτεινό, που βρίσκεται σε απόσταση 22,5 χιλιομέτρων ανατολικά του Ηρακλείου, όπως γράφει το cretapost.

Στο χωριό αυτό, οι άνδρες που μαζεύονται καθημερινά στο καφενείο για κουβέντα και παιχνίδι δεν κρατούν τσιγάρο, μια συνήθεια που έκοψαν από την δεκαετία του '70. Προτιμούν όπως λένε μια ρακή ή ένα ποτήρι κρασί, παρά ένα τσιγάρο.

«Σε αυτό το χωριό δεν καπνίζει κανείς από την δεκαετία του '70. Εγώ έλειπα από το Σκοτεινό για αρκετά χρόνια κι όταν επέστρεψα αντίκρισα ένα χωριό στο οποίο δεν καπνίζει κανένας. Αυτό μεταδώσαμε και στα παιδιά μας με αποτέλεσμα ούτε η επόμενη γενιά να έχει αυτό το κακό συνήθειο», αναφέρει ο Ζαχαρίας Μουδατσάκης, κάτοικος του χωριού.

Το βίωμα της ανεργίας: άνθρωποι πίσω από αριθμούς

Οι άνεργοι, πέρα από το ζήτημα της απώλειας εργασίας, έχουν να αντιμετωπίσουν και σωρεία άλλων παραγόντων που ξεπροβάλλουν ως αποτέλεσμα της ανεργίας
Η Ελλάδα διανύει τον έκτο χρόνο οικονομικής ύφεσης και οι συνέπειές της είναι εμφανείς σε πολλές πτυχές της καθημερινότητας των πολιτών. Ενα διαχρονικό ελληνικό πρόβλημα, το οποίο έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις λόγω της παρούσας κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, είναι η ανεργία. Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ, το τελευταίο τρίμηνο του 2014 το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 25,5%, με τον αριθμό των ανέργων να ανέρχεται σε 1.229.370. Το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων εκτινάχθηκε στο 75,4% και παράλληλα ένας στους δύο νέους έως 24 ετών είναι άνεργος. Πολύ υψηλή, στο 39,7%, είναι η ανεργία και στην παραγωγική ηλικία των 25-29 ετών. Οι αριθμοί αυτοί αποτελούν απλώς στατιστικά αποτελέσματα, αλλά δεν αντικατοπτρίζουν την ουσία τού εν λόγω προβλήματος.