Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Εεεε, πρωτοπορία! Ρίχνε και καμιά ματιά πίσω

0.

Βαδίζαμε στην έρημο χωρίς ψωμί, χωρίς νερό. Το δέντρο που ψάχναμε αργούσε να εμφανιστεί στον ορίζοντα. Έναν κάκτο τον προσπεράσαμε.Η φάλαγγα μας όλο μάκραινε σε μήκος κι όλο αραίωνε σε ανθρώπους.Δεν ήταν μόνον αυτοί που ξέμεναν πίσω. Ήταν κι αυτοί που έπαυαν να βαδίζουν ή καθόντουσαν οκλαδόν. Ή ξάπλωναν αποκαμωμένοι στις σκιές των αμμόλοφων.Άλλοι ξεστράτιζαν. Έπιαναν σιγά-σιγά την άκρη και κάποια στιγμή τσούλαγαν στην ωτοστράντα που ακολουθούσε την έρημο μας σε όλο το ατέλειωτο μήκος της. Κάποιο λεωφορείο, κάποιο ωτοστόπ, ποιος ξέρει…

Μανόλης Αναγνωστάκης: «Υπάρχει πάντα μια αναχώρηση» έτσι είχα κάποτε πει...

Ο Μανόλης Αναγνωστάκης υπήρξε ένας από τους κορυφαίους ποιητές και δοκιμιογράφους της μεταπολεμικής γενιάς. Φυλακίστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο για τις πολιτικές του πεποιθήσεις, ενώ χαρακτηρίστηκε ο «ποιητής της ήττας» αφού οι στίχοι του αποτύπωσαν τη διάψευση των οραμάτων της Αριστεράς. «Δεν είναι ποίηση της ήττας. Είναι μια αγωνία για την εποχή», έλεγε ο ίδιος.

Εσπασαν και ελληνιστικές αρχαιότητες

Η εσωτερική αυλή του ανακτόρου της Χάτρα, στο Βόρειο Ιράκ σε φωτογραφία αρχείου, η οποία τραβήχτηκε τον Απρίλιο του 2003.Καταστρέφονται αρχαιολογικοί θησαυροί-ANNE BARNARD / THE NEW YORK TIMES

ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΑΥΣΤΡΑΛΟΣ ΙΘΑΓΕΝΗΣ «Πρωτάκουστο, τα γλυπτά του Παρθενώνα να έχουν το όνομα του ανθρώπου που τα έκλεψε»

«Πρωτάκουστο, τα γλυπτά του Παρθενώνα να έχουν το όνομα του ανθρώπου που τα έκλεψε»
Έκκληση για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, αλλά και τεχνουργημάτων ιθαγενών της Αυστραλίας που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, έκανε ο διακεκριμένος ιθαγενής ακαδημαϊκός και ακτιβιστής Δρ Γκάρι Φόλεϊ, σε διάλεξη που έδωσε στα εγκαίνια της νέας σειράς Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού, που προσφέρει για πέμπτη συνεχή χρονιά η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.

Στο σφυρί Σεφέρης, Σολωμός, Λούης

Την ώρα που το Μεσολόγγι βρισκόταν σε τουρκικό κλοιό, εκείνος έδινε τον δικό του αγώνα στα πιεστήρια του τυπογραφείου του, προσπαθώντας να εκδώσει στην πόλη των πολιορκημένων το πιο πατριωτικό ελληνικό κείμενο: τον «Υμνον εις της Ελευθερίαν» του Διονυσίου Σολωμού. Αυτή η σπάνια έκδοση του «Εθνικού Υμνου», που τυπώθηκε το 1825 από τον ηρωικό δημοσιογράφο της εποχής Δημήτριο Μεσθενέα -ο οποίος κατά την έξοδο του Μεσολογγίου έχασε τη ζωή του-, είναι το κορυφαίο έγγραφο της επικείμενης δημοπρασίας του οίκου Βέργος, που έχει οριστεί για τις 18 Μαρτίου στο ξενοδοχείο «Athens Plaza». Οπως αναφέρουν μάλιστα και οι διοργανωτές, η σπουδαιότητά της έγκειται στο γεγονός ότι εκδόθηκε σε μια πόλη που βρισκόταν σε κατάσταση πολιορκίας και αποκομμένη από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Ισραήλ: Ένας θησαυρός από την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου ανακαλύφθηκε σε σπήλαιο

Εξερευνητές σπηλαίων στο Ισραήλ ανακάλυψαν έναν μικρό θησαυρό από νομίσματα και κοσμήματα της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου που, όπως πιστεύουν οι αρχαιολόγοι, πιθανότατα τα είχαν κρύψει εκεί άνθρωποι που εκτοπίστηκαν λόγω κάποιου πολέμου.Ο θησαυρός, ηλικίας 2.300 ετών, είναι ο πρώτος του είδους του που εντοπίζεται στο Ισραήλ και ανάγεται στην περίοδο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ανέφερε ο Άιταν Κλάιν, της Ισραηλινής Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων.Μόλις τον περασμένο μήνα, δύτες είχαν βρει στα ανοιχτά του Ισραήλ έναν ακόμη μεγαλύτερο θησαυρό, αποτελούμενο από περίπου 2.000 χρυσά νομίσματα του 11ου αιώνα. Οι αρχαιολόγοι ελπίζουν ότι το εύρημα αυτό θα ρίξει κάποιο φως στις συνθήκες ζωής που επικρατούσαν την εποχή εκείνη στην περιοχή.