Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

ΕΛΛΕΙΨΗ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ Καταρρέουν τα Πανεπιστήμια και ζητούν κεφάλαια από ιδιώτες

Καταρρέουν τα Πανεπιστήμια και ζητούν κεφάλαια από ιδιώτες
Της Χαράς Καλημέρη
Σε αναζήτηση ιδίων πόρων, προκειμένου να καλύψουν το έλλειμμα από την κρατική χρηματοδότηση, βρίσκονται πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών υπάρχουν προτάσεις για τη δημιουργία επώνυμων εδρών με χορηγίες από ιδιώτες, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας γίνεται άνοιγμα προς τον επιχειρηματικό κόσμο μέσω συνεργασιών με ιδιωτικές εταιρείες, ενώ στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης δημιουργείται αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα που θα λειτουργεί με δίδακτρα για αλλοδαπούς, εκτός της Ε.Ε., φοιτητές. Ανάλογες κινήσεις γίνονται και στα ΤΕΙ. Στο ΤΕΙ Αθήνας, για παράδειγμα, βρίσκονται στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συμφωνίας φραντσάιζ με το πανεπιστήμιο LPU στις Φιλιππίνες, ενώ στο ΤΕΙ Πειραιά η διοίκηση προσπαθεί να βρει έσοδα μέσα από την υλοποίηση σεμιναρίων και την εκπόνηση μελετών.Αρκούν οι προσπάθειες αυτές για να μη βρεθούν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ μπροστά σε οικονομικό αδιέξοδο; «Χωρίς πρόσθετους κρατικούς πόρους κινδυνεύουμε με 'λουκέτο'», τονίζουν οι διοικήσεις των ιδρυμάτων, εκπέμποντας «σήμα κινδύνου» για τη βιωσιμότητά τους από τον Σεπτέμβριο.

Οι Νεάντερταλ εξαφανίστηκαν χάρη στην εξημέρωση των πρώτων σκύλων ΑΠΟ ΤΟΥΣ HOMO SAPIENS

Η εξημέρωση των πρώτων σκύλων από τους άγριους λύκους ήταν ο καθοριστικός παράγοντας που επέτρεψε στους προγόνους του σύγχρονου ή «έμφρονος» ανθρώπου (Homo sapiens) να εξαφανίσει τα «ξαδέρφια» του, τους Νεάντερταλ, από την Ευρώπη πριν από περίπου 40.000 χρόνια.
Οι Νεάντερταλ εξαφανίστηκαν χάρη στην εξημέρωση των πρώτων σκύλων
Αυτό, τουλάχιστον, ισχυρίζεται μια επιφανής αμερικανίδα ανθρωπολόγος, σύμφωνα με την οποία τα πρώτα λυκόσκυλα έπαιξαν ρόλο - κλειδί για να γείρει η πλάστιγγα υπέρ των προγόνων μας ανθρώπων των σπηλαίων, όταν αυτοί συνάντησαν τους Νεάντερταλ στη «γηραιά ήπειρο», μετά την άφιξή τους από την Αφρική.
Η καθηγήτρια Πατ Σίπμαν του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, η οποία αυτόν τον μήνα θα εκδώσει και σχετικό βιβλίο («Οι επιδρομείς: Πώς οι άνθρωποι και οι σκύλοι τους οδήγησαν στην εξαφάνιση τους Νεάντερταλ») όπου υποστηρίζει την πρωτότυπη θεωρία της, σύμφωνα με τις βρετανικές «Γκάρντιαν» και «Ιντιπένεντ».