Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Καραβάνι αλληλεγγύης εκπαιδευτικών στους πρόσφυγες από το Κομπάνι

Στους καταυλισμούς των προσφύγων από το Κομπάνι θα βρεθούν την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου εκπαιδευτκοί προκειμένου να παραδώσουν τα αναγκαία εφόδια που συγκέντρωσαν εδώ και δύο μήνες. Αύριο Τρίτη στις 12.30 μ.μ. θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΔΟΕ, (Ξενοφώντος 15α, 3ος όροφος, Σύνταγμα) για την πρωτοβουλία που οργανώνουν.

Μισό εκατομμύριο βιβλία στην πλατεία Κοτζιά


«Δικαίωμα στην ανάγνωση» είναι το κεντρικό σύνθημα στο παζάρι που διοργανώνουν, για δέκατη ένατη φορά, ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ) και ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (ΣΕΒΑ), στο οποίο θα διατεθούν 500.000 βιβλία για όλες τις ηλικίες, με έκπτωση έως και 70% και με ιδιαίτερα σε χαμηλές τιμές που ξεκινούν από το μισό ευρώ.

Απέραντη χωματερή «Άφαντα» τα βουνά πλαστικού που καταλήγουν κάθε χρόνο στη θάλασσα - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-perivallon/51/242209/afanta-ta-vouna-plastikou-pou-kataligoun-kathe-chrono-sti-thalassa#sthash.vtleweOS.dpuf


«Άφαντα» τα βουνά πλαστικού που καταλήγουν κάθε χρόνο στη θάλασσα
Ουάσινγκτον: Σαράντα χρόνια μετά την τελευταία επιστημονική εκτίμηση για το θέμα, μελέτη στο περιοδικό Science υπολογίζει ότι κάθε χρόνο καταλήγουν στους ωκεανούς περίπου 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών σκουπιδιών. Η ποσότητα αυτή θα αρκούσε για να θάψει όλες τις ακτές του κόσμου μέχρι το γόνατο, περιέργως όμως το μεγαλύτερο μέρος παραμένει άφαντο.Η τελευταία εκτίμηση είχε δημοσιευτεί το 1975, όταν η αμερικανική Εθνική Ακαδημία Επιστημών υπολόγιζε χονδρικά ότι το 0,1% της παγκόσμιας παραγωγής πλαστικού παρασύρεται κάθε χρόνο στη θάλασσα.Η νέα μελέτη δίνει μια πολύ χειρότερη εικόνα, ανεβάζοντας το ποσοστό στο 1,5 με 4,5 τοις εκατό. Σε απόλυτους αριθμούς, η πλαστική σκουπιδόμαζα που παρασύρθηκε στους ωκεανούς το 2010 πρέπει να έχει μάζα 4,8 με 12,7 εκατομμύρια τόνους, ή 8 εκατομμύρια τόνους κατά μέσο όρο.

Τα δώρα των Γιαμνάγια Οι ευρωπαϊκές γλώσσες «προήλθαν από νομάδες της Ρωσίας»


Οι ευρωπαϊκές γλώσσες «προήλθαν από νομάδες της Ρωσίας»
Μασαχουσέτη: Μια νομαδική φυλή βοσκών από την περιοχή της σημερινής Ρωσίας έφτασε στην Ευρώπη πριν από 4.500 χρόνια φέρνοντας μαζί της την εφεύρεση του τροχού, καθώς και τη μητέρα των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών που χρησιμοποιούνται στην ήπειρο σήμερα.Το συμπέρασμα προκύπτει από γενετικές αναλύσεις σε δεκάδες προϊστορικούς σκελετούς από όλη την Ευρώπη που χρονολογούνται στα 3 με 8 χιλιάδες χρόνια.

Τα ευρήματα της μελέτης της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, διαθέσιμα στην υπηρεσία προδημοσίευσης bioRxiv, δείχνουν έτσι να επιβεβαιώνουν τις υποψίες αρχαιολόγων και γλωσσολόγων για το ρόλο της φυλής των Γιαμνάγια (Yamnaya) ή Γιάμνα (Yamna) στη γέννηση των ευρωπαϊκών γλωσσών.Οι πρώτοι σύγχρονοι άνθρωποι στην Ευρώπη ήταν κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες που έφτασαν πριν από 45.000 χρόνια, και σταδιακά αντικατέστησαν τους πληθυσμούς Νεάντερταλ που κατοικούσαν στην ήπειρο για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια.

Η Χρυσή Αρκτος στον υπό διωγμό Ιρανό Τζαφάρ Πανάχι

Στην ιρανική ταινία «Ταξί» του υπό περιορισμό – ύστερα από την πρόσφατη αποφυλάκισή του για το γύρισμα αντικαθεστωτικών ταινιών - Ιρανού σκηνοθέτη, Τζαφάρ Πανάχι απονεμήθηκε η Χρυσή Αρκτος καλύτερης ταινίας του 65ου κινηματογραφικού φεστιβάλ του Βερολίνου.

Πρόκειται για ένα είδος ρόουντ-μούβι, με τον ίδιο τον σκηνοθέτη στο ρόλο του ταξιτζή να περιφέρεται με το ταξί του στη σύγχρονη Τεχεράνη και να συζητά με τους διάφορους επιβάτες του – σε σκηνές δοσμένες συχνά με χιούμορ - για τα σημερινά επίκαιρα προβλήματα της ιρανικής κοινωνίας καθώς και για τη λογοκρισία και την συχνά καταπιεστική στάση του ιρανικού καθεστώτος (αξίζει πάντως να αναφέρω πως όλες οι ταινίες του Πανάχι, που προβάλλονται ελεύθερα στο εξωτερικό, είναι απαγορευμένες στην πατρίδα του).